I fjor vinter skulle livet til Jan A. Råknes (71) bli snudd fullstendig på hodet. Fra å ha hatt en svært aktiv hverdag med mange jern i ilden, har han den siste tiden måttet legge alt fokus på å få tilbake helsen.
Det hele begynte for noen år tilbake. Jan slet med tarmproblemer og til slutt gikk det hull på tykktarmen. Til alt hell behøvde legene ikke gjøre noe mer enn å sy den igjen og alt grodde som det skulle, men for et halvt års tid siden oppstod det nye problemer.
– Jeg måtte bruke tre-fire timer hver eneste natt på å tømme tarmen. Det ble foretatt en koloskopi som avdekket at tarmen var så godt som tett. Det viste seg at jeg hadde divertikulitt og det ble besluttet at jeg måtte fjerne 20 cm av tykktarmen, forklarer han.
Ifølge Helsenorge er små utposninger (divertikler) i tykktarmen en vanlig tilstand, men om disse blir betente kalles det divertikulitt. Dette er en tilstand som kan gi smerter i magen med feber, og ubehandlet kan den føre til alvorlige komplikasjoner som hull i tarmen eller at tarmpassasjen stopper opp.
Husker ikke å ha tilkalt hjelp
23. november i fjor ble Jan operert ved Sykehuset i Vestfold. Operasjonen var tilsynelatende vellykket og etter bare to dager ble det bestemt at Jan var frisk nok til å reise hjem.
Hva som egentlig skjedde de neste dagene, har han ikke noe minne av. Det eneste han husker, er at han den 30. november våknet opp etter en ny operasjon. Denne gangen med stomi på magen.
Fra sin nærmeste familie har han fått vite at han oppførte seg helt normalt i de dagene han var hjemme. På et eller annet tidspunkt har det imidlertid oppstått noe som fikk Jan, som bor alene, til å tilkalle hjelp.
– Det hadde oppstått lekkasjer på tarmen som førte til en livstruende infeksjon i magen. Jeg aner ikke hvordan jeg fikk bestilt ambulansen og jeg husker ingenting av turen til sykehuset.
– Da jeg våknet opp var jeg ganske forvirret, men jeg var ikke sjokkert over at jeg måtte ha stomi. Før jeg ble operert for divertikulitt ble jeg nemlig advart om at det var en viss risiko for at det kunne bli stomi, men i utgangspunktet var det ingen grunn til at den første operasjonen ikke skulle gå bra, sier han.
Har ført til nye helseutfordringer
Etter den andre operasjonen ble det tre nye uker på sykehuset. Tiden etterpå har vært tøff for Jan, som har slitt med flere nye helseutfordringer relatert til det han har vært gjennom.
Han har blant annet fått problemer med balansen og har opplevd tre uforklarlige fall hvor han har hatt vanskeligheter med å reise seg opp. Han har også gått ned hele 16 kilo.
– Samtidig har livvidden min økt med 16 cm, noe som skyldes at det har oppstått to svære brokker. Den ene henger over bukselinningen min, noe som gjør at jeg får vondt når jeg skal sitte i nitti graders vinkel, sier han.
– I tillegg har jeg en brokk rundt stomien. Hele magen min er rett og slett ødelagt, noe som trolig skyldes at det ble veldig travelt under operasjon nummer to. De måtte bare sprette opp og rense magen, det var jo avføring i hele buken.
Mener sykehuset gjorde feil
I ettertid mener han at sykehuset gjorde en feil da de sendte ham så raskt hjem etter den første operasjonen. Han sier at alle problemene han nå gjennomgår kunne vært unngått, dersom han hadde fått være lengre på sykehuset.
– Det som har skjedd er helt horribelt. Alt kunne vært unngått om de hadde gjort ting rett fra starten av. Om de ikke hadde hatt det så travelt med å få meg ut den første gangen, hadde de sluppet å ha meg liggende der i tre ekstra uker. Etter min mening er dette å spare seg til fant, sier han.
– Alt de hadde behøvd å gjøre var å følge meg opp ved å ta CRP fire ganger i døgnet, noe som jo bare er et lite stikk i fingeren, så hadde de tidlig kunne oppdage en begynnende infeksjon. Om den hadde blitt oppdaget tidligere, kunne de gått inn øyeblikkelig for å stoppe det og kanskje unngå en plagsom lekkasje. Resultatet av den tidlige hjemsendelsen ble mye verre enn det hadde behøvd å være.
Ikke enig i kritikken
Sykehuset i Vestfold har fått forelagt kritikken Jan kommer med i forbindelse med denne hendelsen. Her er svaret fra Rune Sandbu som er avdelingssjef ved kreft- og kirurgiavdelingen:
– Pasienten gjennomgikk en ukomplisert operasjon med et helt normalt forløp de første dagene etter operasjon. Det var ingen tegn som tydet på noe unormalt. Da er det standard forløp ved Sykehuset i Vestfold og generelt i Norden at pasienten skrives ut. Det er bedre å være i sitt eget hjem, spise og drikke og mobiliseres. Anastomoselekkasje er en kjent komplikasjon til denne type operasjon. Et lengre sykehusopphold ville ikke ha forebygget lekkasjen, reoperasjonen og de øvrige komplikasjonene som pasienten dessverre opplevde i etterkant, sier han.
Ønsker å få tarmen tilbakelagt
I disse dager er Jan på opptrening ved rehabiliteringshjemmet GodtHaab. Målet er å bli frisk nok i kroppen til å kunne gjennomføre nok en operasjon.
– Jeg vil ha tarmen tilbakelagt, men for at det skal kunne skje må jeg være godt trent og her på GodtHaab har de et fantastisk godt opplegg. Håpet er også at jeg skal få fjernet brokkene så raskt som mulig, slik at jeg kan få leve som normalt og gjøre alt det jeg gjorde før. Selv om jeg fortsatt har en del utfordringer, er jeg så absolutt på bedringens vei, sier han.