Gå til hovedinnhold

Helsehjelp på ferie

Reise
Endelig er du på ferie, men blir plutselig syk. Hvilken rett har du til helsehjelp på ferie, når sykdom inntreffer?

Tekst: Gitte Bjurling og Victoria Gerhardsen

Før du reiser

Sørg for at du har bestilt helsetrygdkort i god tid før reisen. Dette gjøres enkelt via helsenorge.no.

Helsetrygdkortet gir riktignok rett til nødvendig helsehjelp, men i tilfeller hvor situasjonen ikke er akutt eller du er utenfor EØS-land, er utgiftsdekning avhengig av hvilke private forsikringer du har. Vi anbefaler derfor å sjekke om du har reiseforsikring eller annen sykdom- eller ulykkesforsikring som dekker deg og familien på ferie.

Husk at dersom reiseforsikringen skal aktualiseres, må denne være tegnet før du drar ut på reise. De fleste forsikringer har også en karantenetid som du må være oppmerksom på før du reiser.

Europeisk helsetrygdkort

Du har rett på europeisk helsetrygdkort dersom du er medlem av folketrygden i Norge og er statsborger i et EØS-land eller Sveits. Det Europeiske helsetrygdkortet sikrer at du som er på ferie i et EØS-land eller Sveits har rett til å motta medisinsk behandling på samme vilkår som landets egne statsborgere.

Merk at folketrygden dekker som hovedregel ikke utgifter til helsetjenester ved ferieopphold utenfor EØS-landene og Sveits. Går ferieturen til Australia eller Serbia må du derfor forsikre deg om at du har aktiv reiseforsikring.

Bruk av helsetrygdkortet

Det er viktig at helsetrygdkortet er tilgjengelig for deg gjennom hele reisen, enten i fysisk form eller digitalt på mobilen.

Hvis du har glemt å bruke helsetrygdkortet, behandlingsstedet ikke gjenkjenner eller aksepterer helsetrygdekortet, må du legge ut for undersøkelsen/behandlingen. I et slikt tilfelle må du få med faktura, kvittering eller annen dokumentasjon på behandlingen. Dette må benyttes til å søke om refusjon fra HELFO eller ditt forsikringsselskap i etterkant, men vær oppmerksom på meldefrister. HELFO har gjerne en seksmånedersfrist fra utgiften påløp, mens forsikringsselskapene krever at sykdommen meldes innen et år. Det er derfor fornuftig å melde skade/sykdom med en gang det oppstår.

Reiseforsikring

Hva som konkret dekkes og ikke dekkes reguleres av forsikringsvilkårene. Merk at disse kan variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap.

De fleste reiseforsikringer dekker utgifter til lege, sykehus eller liknende ved ulykke eller sykdom. Noen reiseforsikringer tilbyr også dekning for diverse ekstrautgifter, som transport til behandlingsstedet, kompensasjon for tapte feriedager eller utgifter som følge av forsinket reise.

For det tilfelle at du har en egen forsikring som dekker alvorlig sykdom, ligger det gjerne en «Helsehjelp 24/7»-tjeneste innbakt i forsikringen. Denne gir deg og familien fri bruk av videokonsultasjoner med psykolog eller lege, uansett hvor i verden og når på døgnet man trenger helsehjelp. Merk at også andre forsikringstyper kan tilby denne tjenesten.

I reiseforsikringen ligger det også en ulykkesdekning, hvilket gir deg rett på menerstatning dersom en sykdom/skade på reise blir langvarig. Det samme gjelder for rene ulykkesforsikringer.

Før du reiser er det derfor viktig å ha et bevisst forhold til hvilke private forsikringer du har, samt hva de ulike forsikringene dekker når uhellet er ute. Mange er heller ikke klar over at man også kan være dekket gjennom foreldrenes eller partnerens reiseforsikring, eller at man har en forsikring gjennom arbeidsgiver eller sitt fagforbund. Dette bør avklares før man reiser, selv om man har europeisk helsetrygdkort. Ettersom forsikringsvilkårene varierer etter forsikringstype og forsikringsselskap, anbefaler vi derfor at du leser godt gjennom forsikringsvilkårene før du reiser.

God tur – og husk alltid å ta kontakt med helsepersonell om det er fare for liv eller helse.