- Det er i kommunene vi bor og lever våre liv. Det er derfor avgjørende at de har kapasitet og ressurser til å tilby gode tjenester til innbyggerne sine og at de kan oppfylle sine forpliktelser, sier daglig leder Roy Farstad.
Riksrevisjonens rapport viste at 6 av 7 kommuner mangler nødvendig kompetanse innen rehabilitering og habilitering. Da er det viktig å styrke både kommuneøkonomien og kompetansenivået slik at hvor du bor ikke skal være avgjørende for om du får hjelpen du har behov for eller ikke.
- Vi mener staten må ta et større ansvar for å tilby de helsetjenestene som befolkningen har behov for når kommunene mangler den nødvendige kompetansen. Rehabilitering er viktig for at personer skal ha mulighet til å komme tilbake i jobb og for å øke deres livskvalitet, og det krever en satsning på dette feltet fremover.
Vaksinasjonsprogram for voksne
Vi er glade for at det bevilges midler til et eget vaksinasjonsprogram for voksne. Programmet vil tilby vaksinasjon mot korona, influensa og pneumokokksykdom. Personer fra 65 år og eldre i tillegg til risikogrupper vil få tilbud og påminnelser om vaksinering.
- Et eget vaksinasjonsprogram for voksne er et veldig positivt tiltak for mange i NORILCOs målgruppe. For våre medlemmer, som ofte lever med kroniske sykdommer og kreftsykdom, vil vaksinasjonen bidra til å forebygge smitte. Det vil redusere belastningen for den enkelte og for samfunnet, sier daglig leder Roy Farstad.
En helsetjeneste under press
Helsetjenesten er i dag under betydelig press med ressursmangel, slitne ansatte, stramme budsjett og lange ventetider. Det er derfor viktig at det bevilges mer midler til helsetjenesten for å kunne møte disse utfordringene. Vi er derfor glade for at de regionale helseforetakene får en økning på 5,4 milliarder, og vi håper det kan bidra til å redusere ventetidene.
Samtidig mener vi at det ikke gjøres nok for å styrke fastlegeordningen. Alle legespesialister må ha en LIS1-stilling, men køen for å få en slik stilling er lang. Regjeringen bevilger 66 millioner til videreføring av 66 LIS1-stillinger, men vi mener at det er langt fra tilstrekkelig. Når 200 000 personer fortsatt står uten fastlege, må det satses mer for å løse denne utfordringen.
Dette må bli bedre
- Det må bevilges mer midler til habilitering- og rehabilitering for å øke kompetansen og forbedre tilbudet.
- Kommuneøkonomien må styrkes slik at kommunene skal kunne oppfylle sine forpliktelser og tilby bedre tjenester til sine innbyggere.
- Flere LIS1-stillinger må opprettes for å dempe fastlegekrisen.
Dette er vi glad for
- Det bevilges 700 millioner kroner for å få flere i jobb.
- De regionale helseforetakene får en økning 5,4 milliarder.
- Et vaksinasjonsprogram for voksne.