Tips og råd ved ulike reisemåter
Her har vi samlet noen generelle tips for hvordan man pakker og planlegger for ulike reisemåter.
Båtreise og cruise
- Toalettforhold på ferger er som regel gode nok.
- Ha alltid ekstra bandasjeutstyr tilgjengelig.
- Pakk alltid nok utstyr for hele turen, da ekstra utstyr ikke er tilgjengelig om bord.
Tog og bussreise
- De aller fleste tog og busser på lange distanser i Norge har toalett, men det kan være greit å forhøre seg om det på forhånd.
- Ta med mat og drikke, spesielt hvis det ikke er mulighet til å kjøpe underveis.
Lange bilturer
- Ikke etterlat stomibandasjer i bilen når det er varmt. Da kan klebematerialet svekkes slik at posen ikke sitter godt.
- Kjølebag kan være nyttig for å oppbevare stomibandasjer i varmt vær.
- Hvis sikkerhetsselen kjennes ukomfortabel ut med tanke på stomien finnes det tilbehør som kan justere beltets stramhet.
Flyreise
- Gi beskjed allerede ved bestilling av flyreisen at du har behov for ekstra håndbagasje. Noen flyselskap tillater ekstra håndbagasje så lenge den er merket med «medisinsk utstyr» og kun inneholder dette. Henvend deg direkte til flyselskapet du skal reise med for mer informasjon om hvilke regler som gjelder hos dem.
- Kjøp en reiseforsikring. Oppgi til forsikringsselskapet at du har stomi. Slik sikrer du at forsikringen er gyldig og at du får hjelp uansett hva som skjer.
- Bestill ekstra produkter, og gjør det i god tid, så du er sikker på at de når frem til deg i tide.
- Skriv ned navnet på produktene du bruker. Det kan også være lurt å ta et bilde av embalasjen.
- Pakk stomibandasjene i plastposer for å spare plass, og pakk alltid mer enn du vanligvis bruker.
- Flasker og sprayer over 100 ml. må pakkes i vanlig bagasje (ikke håndbagasje). Mange klebefjerne, filmer og kremer finnes som våtservietter, ta derfor med det i håndbagasjen. Evt. kan du få legerklæring på at flaskene er medisinsk utstyr. Da kan du ta med flasker på over 100ml.
- Pakk alltid mest mulig utstyr i håndbagasjen slik at hvis bagasjen blir borte på reisen så har du likevel utstyr med deg.
- Be om legeerklæring for behov for medisinsk utstyr hvis du oppholder deg utenlands i mer enn tre uker.
- Hvis du har tid, er det lurt å tømme pose før du går gjennom sikkerhetskontrollen.
- Du har rett til å bli undersøkt diskret i et eget avlukke dersom du blir plukket ut i sikkerhetskontrollen. Da unngår du uønsket oppmerksomhet fra andre reisende. Be dem gjerne undersøke bagasjen din i et avlukke dersom du ønsker det.
- Hvis det er kroppsskanner skal du si i fra til vakten at du har stomi. Da slipper du å bli skannet. Du må uansett undersøkes manuelt av vekter pga. posen.
- Møt tidlig ved gaten slik at du rekker å skifte pose før ombordstigning.
- Vurder å bestille et sete ved midtgangen eller i nærheten av et toalett.
- Endringer i kabintrykket kan medføre at posen blåses opp. Da kan du bruke flytoalettet til å tømme eller bytte posen.
- Avinor tilbyr assistanse til funksjonshemmede og bevegelseshemmede som reiser med fly fra eller til sine flyplasser, og stomiopererte som skal gjennom sikkerhetskontrollen kan også bestille assistanse ved avgang.
Tips for ulike stomityper og reservoar
For deg med reservoar
- Husk nok kateter, og noe som kan gi helsepersonell informasjon om at du har behov for å kateterisere regelmessig hvis du blir forhindret fra å si fra selv.
- Medlemmer av NORILCO kan bestille et informasjonskort for reservoar på NORILCOs hjemmeside.
- Oppbevar produktene helst ved romtemperatur, men de tåler å være i flyets lasterom selv om det er kaldt. Katetret vil føles stivere jo kaldere det oppbevares, så en god ide er å varme opp kateteret med hendene før bruk. Det finnes også katetre som er forhåndsmurte.
For deg med Urostomi
- Har du urostomi, kan det være lurt å koble posen til en lår- eller leggpose slik at du får mer oppsamlingskapasitet.
- Du kan også koble en nattpose til urinposen når du med urostomi skal reise langt og lenge. En ekstra urinnattpose lett tilgjengelig i tilfelle forsinkelser eller kø er alltid fornuftig, uansett hvordan du reiser.
For alle stomityper
- Skal du være lenge på reise er det mulig å få med deg utstyr for hele perioden. Kontakt din lokale bandagist for å få hjelp med dette. Det kan være vanskelig og dyrt å få tak i utstyr der du oppholder deg. Det er også lite hendig å spare på alle kvitteringer og søke om refusjon etter at du er kommet hjem.
- Ikke hopp over måltider verken før eller under reisen. Posen kan fylle seg opp med luft om du spiser uregelmessig. Drikk rikelig med vann for å unngå dehydrering.
Tips for bedre feste av hudplaten
Godt feste i varmen
- Sørg for tørr hud før du fester en ny hudplate, også i svært varmt og fuktig klima. Bruk gjerne hårføner på lav varme til å tørke huden rundt stomien.
- Det kan hende du trenger flere eller mer av ulike produkter enn vanlig på grunn av varmen, så undersøk nærmere med fagpersonell før du reiser.
- Noen syns at barrierefilm er fornuftig slik at hudplaten får bedre feste. Det finnes flere merker å velge blant. Hvis kantene ikke fester seg skikkelig kan man prøve med elastisk tape i tillegg.
Bading
- Pass på at hudplaten sitter skikkelig ved å vente litt ekstra før du bader. Husk også at vannet kan påvirke festeevnen, så sørg for å bytte oftere ved behov.
Oppbevaring
- Stomiutstyret bør oppbevares på et kjølig sted, men ikke altfor kaldt.
Solkrem
- Smør deg med solkrem etter at hudplaten er festet, ikke før.
Hjelpemidler fra NORILCO
Nye medlemmer av NORILCO mottar en ferdigutskrevet medisinsk attest på 6 språk angående håndbagasje som kan tas med til fastlege for signering, et stomikort med engelsk tekst rettet mot helsepersonell og politi som forklarer hvilken stomitype/reservoar du har og hva slags utstyr du trenger. Kortet fylles inn med personlige opplysninger og navn på utstyret som brukes. NORILCO Ostomy card/WC-kort kan vises frem i sikkerhetskontrollen og forklarer at personen har en stomi.
Om du som medlem av ulike grunner ikke har noe av dette, kan det enkelt bestilles her.