Gå til hovedinnhold

Statsbudsjett 2026

Stortinget Foto: Shutterstock
Rett etter Statsbudsjett 2025 er presentert starter NORILCO arbeidet med Statsbudsjett 2026. Her kan du lese våres innspill som ble leverte på slutten av 2024.

Følgende innspill er sendt i til to departementer med den enkelte statsråd.

Statsråd Jan Christian Vestre Helse- og omsorgsdepartementet

Statsråd Tonje Brenna Arbeids- og inkluderingsdepartementet

NORILCO er pasient- og interesseorganisasjon for folk med stomi, reservoar samt mage- og tarmkreft. Vi representerer rundt 5000 medlemmer med ulike diagnoser og operasjoner og deres pårørende. Vi ønsker med dette å overlevere våre innspill til statsbudsjettet for 2025.

Hvert år gjennomføres det ca. 3 700 stomioperasjoner i Norge, og det er ca. 25 000 personer som lever med stomi i dag. Operasjonene gjennomføres ved over 21 sykehus. Når stomipasienter får god oppfølging og nødvendig veiledning etter operasjon, inkludert hjelp til å finne stomiutstyr som fungerer for dem, kan det å leve med stomi være relativt uproblematisk. Uten tilstrekkelig oppfølging kan det oppstå betydelige utfordringer som reduserer livskvaliteten og gjør det mer utfordrende å komme tilbake til en vanlig hverdag. Dessverre er det store variasjoner på oppfølgingen som stomiopererte får etter en operasjon, og mangelen på nasjonale retningslinjer for pasientgruppen bidrar til ujevn kvalitet i tilbudet. Ved å sikre at alle stomiopererte får nødvendig veiledning og tilgang til riktig utstyr, kan man redusere risikoen for komplikasjoner, som ofte fører til unødvendige sykehusinnleggelser og økte kostnader. Dette er ikke bare en investering i bedre pasientbehandling, men også en samfunnsøkonomisk gevinst som avlaster helsevesenet.

I tillegg diagnostiseres det rundt 4 500 tarmkrefttilfeller i året i Norge, og antall tarmkrefttilfeller øker. Tarmkreft har svært god prognose dersom kreften oppdages tidlig. Tidlig oppdagelse kan gi mindre belastende behandling, noe som igjen kan påvirke hvor raskt personer kan komme tilbake til arbeid og en normal hverdag. Blant personer som diagnostiseres med tarmkreft får ca. halvparten en permanent eller midlertidig stomi.

Ved å satse på forebygging og tidlig innsats kan vi redusere antall alvorlige sykdomstilfeller og sikre bedre helseutfall. Ved å satse på tidlig oppdagelse av tarmkreft og styrke oppfølgingen av stomiopererte kan vi spare betydelige kostnader for helsevesenet samtidig som vi gir bedre pasientbehandling.

Helse- og omsorgsdepartementet

Kap. 2751 Legemidler, Post 72 Medisinsk forbruksmateriell

NORILCO er opptatt av at det opprettholdes et bredt sortiment med stomiprodukter og tilleggsprodukter tilknyttet stomibruk. Derfor er det av stor verdi for oss at bevilgningen for medisinsk forbruksmateriell opprettholdes for 2026. For kronikergruppen med lidelser som krever medisinsk forbruksmateriell finnes det nok av komplekse utfordringer å håndtere, og en begrenset tilgang til medisinsk forbruksmateriell vil kunne føre til betydelig redusert livskvalitet. Et godt utvalg gir stomiopererte mulighet til å delta i arbeidslivet, oppnå økt livskvalitet og forebygge komplikasjoner som sår, lekkasjer og lignende som kan kreve kostbar medisinsk oppfølging. Videre er det avgjørende at nye og innovative produkter raskt blir inkludert på HELFOs refusjonsliste for å sikre at stomiopererte får tilgang til de beste løsningene som finnes på markedet. Dette er forebyggende og lønnsomt både på et samfunns- og helseperspektiv.

NORILCO anbefaler helse- og omsorgsdepartement følgende:

  • Bevilgningen for medisinsk forbruksmateriell vernes og indeksreguleres som normalt.
  • Helse- og omsorgsdepartementet inkluderer pasientorganisasjoner i eventuelle endringer.
  • Nye og innovative stomiprodukter inkluderes på HELFOs refusjonsliste.

Kap. 2752 Refusjon av egenbetaling, post 72 Egenandelstak

NORILCO er negative til økningen på egenandelstaket til 3278 kr. De siste årene har det vært en betydelig økning i egenandelstaket, med en spesielt markant økning på 19 % i 2022. Dette skjer i dyrtid der mange sliter økonomisk med økte kostnader, og en ytterligere økning rammer spesielt dem som allerede befinner seg i sårbar situasjon. Dette skaper en merbelastning særlig for de som er kronisk syke.

Høyere egenandelstak kan føre til at flere vegrer seg for å oppsøke nødvendig helsehjelp. Dette kan resultere i forverret helsetilstand og økte kostnader for samfunnet gjennom mer omfattende og kostbar behandling på et senere tidspunkt. Lik tilgang til helsevesenet uavhengig av økonomi er en grunnleggende verdi i vårt helsevesen og en forutsetning for et inkluderende samfunn.

NORILCO anbefaler helse- og omsorgsdepartement følgende:

  • At egenandelstaket fryses på dagens nivå.

Kap. 732 Regionale helseforetak

NORILCO ønsker at alle som skal gjennom en operasjon i enten tarm eller mage skal ha et sammenhengende pasientforløp som starter med prehabilitering før operasjon. Prehabilitering handler om å bruke den preoperative perioden til å optimalisere pasientens helsetilstand og mentale funksjon for å øke pasientens evne til å motstå det fysiologiske stresset ved kirurgi. Før operasjon gjennomføres det en livstilsintervensjon som består av fysisk trening, optimalisering av kosthold, psykologisk støtte og eventuelt røykeslutt. En stor operasjon kan sammenlignes med å løpe et maraton, og man løper ikke et maraton uten å forberede seg fysisk og psykisk først.

På Ahus har de startet med prehabilitering for tarmkreftpasienter. Innføringen av prehabilitering har ført til at antall reoperasjoner, intensivdøgn, liggedøgn og reinnleggelser har gått betydelig ned. Prehabilitering gir på den måten både bedre pasientforløp og er ressursbesparende. Vi ønsker derfor at prehabilitering skal først bli en del av alle tarmkreftrammedes pasientforløp og at det videre blir en del pasientforløpet for alle som skal gjennom en større mage- eller tarmoperasjon.

NORILCO anbefaler helse- og omsorgsdepartement følgende:

  • Stille krav til de regionale helseforetakene om å innføre prehabilitering for alle tarmkreftpasienter og andre pasientgrupper som skal gjennom en større operasjon.

Kap. 732, Regionale helseforetak, post 70 Tarmscreeningsprogrammet

NORILCO er glade for at tarmscreeningsprogrammet videreføres med en bevilgning på millioner 224,8 millioner i 2025. Tarmscreeningsprogrammet bidrar til å oppdage potensielle tilfeller av tarmkreft på et tidlig tidspunkt. Tidlig oppdagelse er avgjørende for overlevelse og livskvaliteten før, under og etter behandling av tarmkreft. Tidlig oppdagelse gir ikke bare en betydelig bedre prognose, men også mindre belastende behandling med færre bivirkninger, noe som reduserer den samlede belastningen for både pasienten og helsetjenesten.

Samtidig er det avgjørende at tarmscreeningsprogrammet ikke bidrar til lengre ventetider for personer som trenger koloskopi av andre medisinske grunner. Manglende kapasitet kan føre til betydelige forsinkelser i kritisk diagnostikk og behandling, noe som kan få alvorlige konsekvenser for pasientens helse. For å unngå dette må kapasiteten på koloskopi styrkes. Dette vil kunne bidra til å redde flere liv gjennom tidlig oppdagelse og effektiv behandling av både tarmkreft og andre tarmsykdommer.

NORILCO anbefaler helse- og omsorgsdepartement følgende:

  • Øke kapasiteten på koloskopier i de regionale helseforetakene for å møte behovet fra screeningsprogrammet uten å øke ventetiden for andre pasienter.

Kap. 732, Regionale helseforetak, post 70 LIS1-stillinger

Alle legespesialister må gjennom en LIS1-stilling, men det er i dag lange køer for å få tildelt en slik stilling. Selv om regjeringen har bevilget 66 millioner kroner til videreføring av 66 LIS1-stillinger, anser vi dette som langt fra tilstrekkelig.Når 200 000 personer fortsatt står uten fastlege er det nødvendig med en langt større satsning for å løse denne utfordringen.

Samtidig mener vi at det ikke gjøres nok for å styrke fastlegeordningen. Alle legespesialister må ha en LIS1-stilling, men køen for å få en slik stilling er lang. Regjeringen bevilger 66 millioner til videreføring av 66 LIS1-stillinger, men vi mener at det er langt fra tilstrekkelig. Når 200 000 personer fortsatt står uten fastlege, må det satses mer for å løse denne utfordringen.

Fastlegeordningen er avgjørende for å sikre en helhetlig og kontinuerlig oppfølging av pasienter, og deres rolle er spesielt viktig for personer med kroniske sykdommer og komplekse helseutfordringer. Å investere i flere LIS1-stillinger er derfor en investering i bedre folkehelse og et mer effektivt helsevesen.

NORILCO anbefaler helse- og omsorgsdepartement følgende:

  • Å øke bevilgningen til flere LIS1-stillinger.

Kap. 732, Regionale helseforetak

Nasjonalt pasientforløp for stomiopererte

NORILCO mener det må ses nærmere på oppfølgingen som stomiopererte får i dag etter en stomioperasjon. I dag finnes det få retningslinjer og faglige veiledere for pasientgruppen og dette gir ulike tilbud til pasientene avhengig av hvor de bor i landet. Mange pasienter er fortvilte fordi de skal skrives ut uten at de har fått nok informasjon om skift av stomi, ulike typer stomiutstyr og eventuelle komplikasjoner. De føler seg utrygge og bekymret for veien videre.

NORILCO mener ulikheten i behandlingstilbudet, mangelen på et standardisert behandlingsforløp og sen oppfølging av pasienter strider mot målet om gode pasientforløp. Vi ønsker et sammenhengende pasientforløp for stomiopererte med god behandling og oppfølging uavhengig av hvor pasienten bor. Vi mener det vil øke kvaliteten, minske forskjellene, forhindre komplikasjoner og gi en god overgang til livet med stomi.

NORILCO anbefaler helse- og omsorgsdepartement følgende:

  • At det lages et nasjonalt pasientforløp for stomiopererte, og at pasientorganisasjonene inkluderes i dette arbeidet.

Kap. 733 Habilitering og rehabilitering

Riksrevisjonen har undersøkt rehabiliteringen og publiserte sin undersøkelse i 2024. Undersøkelsen viste at nesten ingenting har blitt bedre siden forrige undersøkelse i 2012. Dette bekrefter inntrykket NORILCO har fått fra våre medlemmer og målgruppe. I kommunene er det stor mangel på den nødvendige kompetansen for å drive et godt rehabiliteringstilbud og det er veldig tilfeldig hvem som får et tilbud og hvem som ikke gjør det. Det er også store utfordringer knyttet til koordinering, og mange pasienter opplever at samhandlingen mellom de ulike tjenestene er sviktende. Av denne grunn kreves det en reell satsning på rehabilitering gjennom økte midler.

Med færre døgnopphold på sykehus etter operasjon er det avgjørende for pasienter som har fått utlagt stomi eller blitt behandlet for andre mage- og tarmsykdommer å kunne føle seg trygge på at det finnes rehabiliteringssentre og lærings- og mestringskurs nær deres hjemkommune. Et styrket rehabiliteringstilbud er avgjørende for livskvaliteten og mestring, samtidig som det kan redusere samfunnsøkonomiske kostnader blant annet ved å redusere sykefravær og uføretrygd og ved å forhindre komplikasjoner etter en operasjon.

NORILCO anbefaler helse- og omsorgsdepartement følgende:

  • At det settes av høyere bevilgninger som øremerkes til rehabiliteringssentre, lærings- og mestringskurs og oppbygning av fagmiljøer.
  • Å arbeide for bedre koordinering og samhandling mellom de ulike helsetilbudene.
  • Helse- og omsorgsdepartementet inkluderer pasientorganisasjoner i utviklingen av rehabilitering- og habiliteringstilbudet.
  • Spesialiserte habiliterings- og rehabiliteringstilbud må ikke overføres til kommuner som mangler den rette kompetansen og evne til å kunne gi gode tilbud.
  • Større satsning på prehabilitering for tarmkreftpasienter og andre pasientgrupper som skal gjennom en større operasjon.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Uføre som lever på minsteytelser

NORILCO savner konkrete tiltak rettet mot uføre som lever på minsteytelser. Mange med stomi og mage- og tarmsykdommer lever med store helseutfordringer som hindrer dem å delta i arbeidslivet. Den pågående prisveksten setter denne gruppen i en svært vanskelig situasjon der de strever med å dekke grunnleggende utgifter som husleie, strøm og matvarer. For denne gruppen er det vanskelig å få hverdagen til å gå rundt med den høye prisveksten Det foreslåtte statsbudsjettet er ikke tilstrekkelig for å møte behovene til denne gruppen. De trenger mer hjelp enn dagens budsjett gir.

NORILCO anbefaler Arbeids- og inkluderingsdepartementet følgende:

  • At minsteytelsene for uføre økes – inkludert minsteytelse for unge uføre.