Tekst: Brit Harsem Foto: Roald Rekdal/NORILCO Sunnmøre
Informasjonen om kosthold generelt og ved IBS holdt ernæringsfysiolog Pernille Brøto.
Hege Synnøve Carlsen , gastrokirurg og overlege på kirurgisk avdeling ved Ålesund sykehus. Doktorgrad i fordøyelsessykdommer og har forsket på disse.

Oppdraget fra Norilco var å informere om IBD, aktuell forskning og framskritt.
Fra 90- tallet og utover har det skjedd mye innen behandlingen av disse tilstandene og biologisk medisin var et gjennombrudd for ca 35 år siden. Etter den tid har det vært mye færre kirurgiske inngrep for begge disse gruppene. Det som også var fhv nytt er erkjennelsen av at der er en 3. variant av sykdommene, som kalles IBDU, unclassified IBD.
Dette er en «kombinasjon» av både MbC og UC.
Operasjoner er, som nevnt , ikke så vanlig som det var og operasjonsteknikkene er stort sett de samme, endringer her går på at kikkhullsoperasjon er førstevalget. Resultatmessig er det likt med tidligere ; konvensjonelle stomier og reservoar.
En annen interessant oversikt var verdenskartet som viste at lokalisering av sykdommene konsentrerer seg om den industrialiserte del av verden, og at hvis mennesker flytter fra land uten forekomst til Nord Europa og Nord Amerika vil de ha samme risiko for IBD som den innfødte befolkningen.
Disse funnene viser at det ikke bare er genetiske faktorer som bestemmer over sykdomstilfellene, men også faktorer som miljø og ikke minst kosthold. Et samspill mellom disse faktorene er i fokus når det forskes på sykdomsgåten, men foreløpig er det ikke store gjennombrudd.
Pernille Brøto, ernæringsfysiolog ved Ålesund sykehus, master i klinisk ernæring fra UIO, Masteroppgave i et forskningsprosjekt som omhandlet pasienter som hadde hatt mage eller tarmkreft.

Vi fikk først en gjennomgang av generelle kostholdsråd, som gjelder for alle.
Videre tok hun opp hva personer med IBD kan ha nytte av og behov for, som ekstra protein, vitaminer og mineraler. Det er dessuten viktig å unngå ultraprossesert mat og lage mest mulig fra bunnen med kjente råvarer. Hun nevnte også at rødt kjøtt kan ha ugunstig effekt. Men det er stort sett ikke anbefalinger om spesielt kosthold ved IBD, og dette tyder på at forskingen ikke har kommet fram til konkrete resultater når det gjelder tilstandene.
I forhold til barn med MbC er der en diett som prøves ut i enkelte tilfeller, må gjøres i samarbeid med lege. Dietten er CDED og er fiberrik og fri for gluten, laktose, hvitt sukker, tilsettingsstoffer og ugunstig fett. Til slutt nevnte hun litt om Low Food Map dietten, dette er en restriktiv diett som kan være vanskelig å overholde.
Styret i Norilco Sunnmøre takker foredragsholderne for gode framstillinger, og for at de stiller opp på kveldstid i en ellers travel hverdag. Vi ser at temakombinasjonen legespesialist og ernæringsfysiolog var en god kobling i forhold til interesse og oppmøte.