Gå til hovedinnhold

Tarmscreeningprogrammet er nå et nasjonalt tilbud

Design uten navn (1)
Foto: Elisabeth Jakobsen (bildet er av Kristin Randel).
Screening for tarmkreft er nå tilgjengelig for 55-åringer i hele landet. Målet er å oppdage tarmkreft tidlig, noe som kan bidra til økt overlevelse.

Tekst: Stine Vedvik.

- Vi er glade for at innbyggere i hele Norge nå har muligheten til å delta i Tarmscreeningprogrammet, sier Kristin Ranheim Randel, leder for tarmscreeningsseksjonen ved Kreftregisteret/FHI.

Programmet startet i mai 2022 og har siden blitt gradvis rullet ut over hele Norge. Invitasjonen til screening sendes ut det året man fyller 55.

Tarmscreening er et frivillig tilbud til personer som i utgangspunktet er friske. Det er derfor viktig at undersøkelsene i screeningprogrammet ikke går ut over pasienter som har behov for koloskopi av andre grunner.

Design uten navn

– Vi har samarbeidet tett med helseforetakene for å sikre at nødvendig utstyr, rom og personell var på plass før sykehusene startet med screening, sier Randel.

– Sentrene og legene måtte også oppfylle kvalitetskravene som er satt i screeningprogrammet før oppstart. Dette er viktig for å sikre at alle får det samme tilbudet uansett hvor de bor, understreker hun.

De regionene som startet opp sent i 2023, vil derfor ha et lite etterslep, slik at noen vil ha fylt 56 år før de får sin første invitasjon.

Viktig med tidlig oppdagelse

Tarmkreft er den nest vanligste kreftformen i landet. Hvert år får ca. 4 500 personer i Norge tarmkreft, og rundt 1 600 dør av sykdommen. Målet med screeningprogrammet er å øke overlevelsen ved å oppdage sykdommen tidlig.

– Det anslås at risikoen for å dø av tarmkreft reduseres med minst 25 prosent for de som deltar i programmet, sier Randel.

Tidlig oppdagelse av tarmkreft kan både bidra til å øke overlevelsen og redusere behovet for omfattende tilleggsbehandling.

– Det kan ha stor betydning for helsen og livskvaliteten for kreftpasientene, understreker Randel.

Design uten navn

Slik fungerer Tarmscreeningprogrammet

Tarmscreeningprogrammet er det tredje nasjonale kreftscreeningprogrammet som tilbys i Norge, men det første programmet som inkluderer menn. Det er også det første screeningprogrammet hvor deltageren tar selve screeningprøven hjemme.

Slik fungerer det:

  • Alle 55-åringer mottar et prøvesett i posten for å ta en avføringsprøve hjemme.
  • Deltageren sender prøven til laboratorium for analyse.
  • Hvis det blir påvist blod over en viss mengde i avføringsprøven, får de tilbud om koloskopi på sykehuset.
  • Etter at de har gjennomført en koloskopi, vil de ikke lenger motta invitasjoner fra screeningprogrammet.
  • Hvis avføringsprøven derimot er negativ, altså at det ikke er blod i avføringen, vil de få ny invitasjon til screening annethvert år frem til de fyller 65.

Blant 1 000 personer som sender inn avføringsprøver, vil 65 få påvist blod i prøven og bli henvist til koloskopi. Over halvparten av disse vil få påvist polypper som kan utvikle seg til kreft, og to av dem vil få påvist tarmkreft.

Design uten navn

Figuren viser hva som skjer med 1000 screeningdeltagere som leverer inn en avføringsprøve til analyse.

Tarmscreening for deg med andre sykdommer

Det finnes både fordeler og ulemper ved å delta i screening, og for personer med alvorlige kroniske sykdommer kan ulempene være større enn nytten.

– For de som er usikre på om de bør delta, anbefaler vi en prat med legen når invitasjonen kommer. Legen kan gi råd basert på din spesifikke helsehistorie og hjelpe deg med å vurdere om du bør delta eller ikke, sier Randel.

Hvis du allerede er i et kontrollopplegg med koloskopi, for eksempel på grunn av kreft, ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, trenger du ikke å delta i Tarmscreeningprogrammet. I disse tilfellene får du allerede den nødvendige oppfølgingen du har behov for. Det samme gjelder hvis du har fjernet hele tykktarmen; da er ikke tarmscreening relevant for deg.

Håper mange velger å delta

Så langt har 180 000 personer blitt invitert til å delta i Tarmscreeningprogrammet.

– Foreløpig ser vi at rundt 55 % av de som får tilbud om screening velger å delta. Av de innsendte prøvene har litt mer enn 6 % vært positive, noe som betyr at det er påvist blod i avføringen hos disse deltakerne.

Randel påpeker at deltakelsen og resultatene kan endre seg over tid etter hvert som screeningprogrammet blir mer etablert og flere kjenner til det.

– Tarmscreeningprogrammet er fortsatt nytt, og vi jobber nå med å gjøre tilbudet godt kjent i befolkningen. Dette vil forhåpentligvis bidra til at de som blir invitert, er godt forberedt og kan ta et informert valg om sin deltakelse, sier Randel.

For mer informasjon om tarmscreeningprogrammet, besøk tarmscreening.no.

Foto i tekst er hentet fra Kreftregisteret.