Gå til hovedinnhold

Ernæring og kosthold for stomi- og reservoaropererte

grønnsaker
Å ha kunnskap om kroppen etter en stomi- eller reservoaroperasjon er viktig for opptak av næringsstoffer. Det finnes ikke en egen diett, og rådene vil være avhengig av din spesifikke situasjon.

Kosthold etter tarmkirurgi og ved stomi

Tarmfunksjonen og opptak av næringsstoffer kan være endret etter en operasjon i tarmen, derfor kan det være nødvendig å gjøre tilpasninger i kostholdet. Det finnes ikke én diett som gjelder, rådene vil være avhengig av din situasjon. Det er grunn til å tilpasse kostholdet individuelt og du bør derfor følge rådene fra helsepersonell. Spør legen din om det du lurer på og be om å få snakke med en klinisk ernæringsfysiolog dersom du har flere spørsmål.

Det er som regel mulig å sette sammen et kosthold som er tilpasset den enkeltes behov for alle næringsstoffer. Noen ganger kan det være nyttig med næringstilskudd i form næringsdrikker i tillegg, og i enkelte tilfeller er det nødvendig med vitamintilskudd eller for eksempel intravenøs ernæring.

Generelle kostholdsråd

De fleste erfarer at konsistens og mengde på det som kommer ut på stomiposen varierer med hva man spiser og drikker. Det samme gjelder lukt og gassdannelse.

Har du en tykktarmsstomi er det i utgangspunktet ingen begrensninger i hva du kan spise.

Ved tynntarmsstomi eller trange partier i tarmen kan det være aktuelt med mer spesifikke råd. Det er viktig å kartlegge hva som fungerer for deg individuelt. Her følger likevel noen generelle råd som kan være nyttige for mange:

  • Spis variert og regelmessig, lite og ofte. Det kan være gunstig å spise fire til seks ganger per dag.
  • Tygg maten godt og ta deg god tid til måltidet. Tygg med lukket munn for å unngå å svelge luft.
  • Mat som er bearbeidet før inntak, for eksempel godt kokt eller kvernet, fordøyes lettere.
  • Frø, hele korn, hinner, skall og trevler er vanskelig å tygge godt i stykker og i større mengder kan det lage blokkeringer. Det bør derfor begrenses eller unngås helt.
  • Drikk mest mellom måltidene. Man må være oppmerksom på væskebalansen i kroppen, og hva og hvor mye du bør drikke avhenger av din situasjon, tarmens lengde og hva som kommer ut på stomien.
  • Har du utfordringer med gassdannelse, vær ekstra oppmerksom på at matvarer som kål, løk, bønner og erter kan skape mer luft. Sterkt krydret mat, kunstige søtningsstoffer som slutter på –ol (sorbitol, xylitol etc. som blant annet finnes i sukkerfri tyggegummi og pastiller) og kullsyre kan også gi luftplager.
  • Hvordan man reagerer på ulike matvarer er individuelt, så prøv deg frem.

Drikke

Er det som kommer ut på stomien tyntflytende og i større mengder kan man raskt bli dehydrert. Da anbefales det å begrense mengden drikke til 1-1,5 liter per dag. Velg drikke som tas effektivt opp i tarmen, for eksempel eplejuice og Farris i blandingforhold 1:4 tilsatt 1 klype salt, te med sukker og salt (2-3 spiseskjeer sukker og ca. 1 teskje salt per liter vann/te), ris-, havre- eller byggrynsavkok tilsatt litt saft og salt eller Resorb (fås på apotek). Om dette ikke hjelper bør du ta kontakt med behandlende lege eller legevakt innen 1-2 dager, da kan intravenøs væske være nødvendig.

Matvarer som kan gi tynnere stomiinnhold

Rå frukt og grønnsaker, søte matvarer i store mengder, fet mat, melk, appelsinjuice, kakao, alkohol, kunstige søtningsstoffer og større mengder drikke (spesielt sukkerrik drikke).

Matvarer som kan gi fastere tarm-/stomiinnhold

Modne bananer, blåbær, hvit pasta og ris, kokte poteter, havreprodukter, gulrotmos og eplemos.

Matvarer som kan gi vond lukt

Fisk, reker/skalldyr, egg, skarpe oster, løk og sterkt krydret mat.

Matvarer som kan gi mageknip eller stopp i tarmen/stomien

Sitrusfrukter, ananas, tørket frukt, mais, erter, tomat, asparges, revet hodekål, rabarbra, sopp, hele nøtter og mandler, kokos, popkorn og grovt brød eller knekkebrød med hele korn eller frø.

Ernæringsråd tilpasset ulike stomityper

Tynntarmsstomi

De aller fleste næringsstoffene suges opp i tynntarmen, det kan derfor lett oppstå utfordringer når store deler av tynntarmen er fjernet. Tynntarmens anatomi og funksjon kan deles opp i tre deler. Første del kalles jejenum. Øverst i jejenum absorberes elektrolytter og mineraler som klor, magnesium, jern og kalsium. Lenger ned i jejenum tas karbohydrater og vannløselige vitaminer opp. Ileum er den nederste delen, der proteiner, fett og fettløselige vitaminer blir absorbert sammen med gallesalter og vitamin B12. Denne delen er meget tilpasningsdyktig. Dersom øvre deler av tynntarmen fjernes, kan ileum kompensere ved å overta funksjoner derfra. Men det er også en grense for mye av tarmen som må være intakt for å sikre næringsopptaket. Minimum tynntarmlengde som kreves for tilstrekkelig næringsopptak er 50-70 cm ved intakt tykktarm, og 100-150 cm hvis tykktarmen er fjernet.

Det er hvis større deler av ileum blir fjernet at de alvorligste ernæringsutfordringene oppstår. Mangel på gallesalter gir dårlig opptak av fett, noe som igjen går utover opptaket av fettløselige vitaminer (A, D, E og K). En blodprøve kan avsløre eventuelle vitaminmangler og behov for tilskudd. Spesielt B12-injeksjoner kan være nødvendig grunnet manglende opptak i tarmen.

Overgangen mellom tynntarm og tykktarm fungerer som en klaff som bremser ned passasjen av tarminnholdet og sikrer bedre opptak av næringsstoffer. Om denne er fjernet, kan diaré og dårlig opptak bli en større utfordring.

Ved tynntarmsstomi eller trange partier i tarmen er det en risiko for blokkeringer og tarmslyng. Frukt og grønnsaker skal være en del av kostholdet selv om man skal være forsiktig med noen typer. Det er lurt å koke grønnsaker og dele det opp i små biter på tvers av fibrene. Frukt bør skrelles og renses for frø. Hvis du mistenker en blokkering eller får sterke magesmerter kreves det rask behandling, ta kontakt med behandlende lege eller legevakten umiddelbart.

Tykktarmsstomi

Tykktarmens oppgave er først og fremst å suge opp væske og være oppsamlingssted for avføringen. Når man har tykktarmsstomi bør man drikke mye og spise fiberrik mat for å unngå forstoppelse. Brød og kornblandinger av fullkorn anbefales. Ellers bør man spise næringsrikt og allsidig.

Råd for treg mage ved tykktarmsstomi

  • Spis grovt brød, knekkebrød, havregrøt og/eller chiagrøt. Plommer, svisker og fiken kan hjelpe, men vær obs på at dette også kan øke luftdannelse.
  • Rikelig med drikke
  • Reseptfrie avføringsmidler som Lactulose. Bruk av avføringsmidler bør diskuteres med legen din.

Urostomi

Det er få kostråd som er aktuelle for personer med urostomi. Matvarer påvirker ikke dette i noen betydelig grad, bortsett fra at eks. asparges kan gi sterkere urinlukt. Det viktigste er å tilstrebe nok drikke for god nyrefunksjon og urinproduksjon.

Ressurser

På Kreftforeningens nettsider finner du gode råd for hva du kan gjøre selv i det daglige og du kan bestille brosjyre med oppskrifter og praktiske råd, se kreftforeningen.no

På de fleste Vardesenterne arrangeres det også ulike mat- og kostholdskurs og mulighet til samtale med klinisk ernæringsfysiolog. For mer informasjon, se vardesenteret.no

Nedlastbar veileder "Eating With An Ostomy"
United Ostomy Associations of America, en non-profit organisasjon for stomiopererte i USA. De har utgitt en nedlastbar veileder "Eating With An Ostomy" som kan kan hjelpe deg i denne prosessen og gjøre det enklere for deg å oppdage hva som fungerer og ikke. Veilederen er på 75 sider, og går nøye gjennom alle stadiene etter en operasjon og veileder deg innenfor din egen operasjonstype. Veilederen finnes for øyeblikket bare på engelsk.

Veilederen er et supplement og ikke en erstatning for medisinskfaglige råd fra helsepersonell.
Trykk her for å laste ned veilederen