Gå til hovedinnhold

Ernæring og kosthold for stomi- og reservoaropererte

Mat
Mat
Å ha kunnskap om kroppen etter en stomi- eller reservoaroperasjon er viktig for opptak av næringsstoffer. Det finnes ikke en egen diett, og rådene vil være avhengig av din spesifikke situasjon.

Vi vil derfor anbefale å følge rådene fra helsepersonell etter operasjonen. Likevel er det viktig å vite at følsomhet for visse matvarer varierer fra person til person. Det er av denne grunn viktig å ha et individuelt tilpasset kosthold.

Et individuelt tilpasset kosthold skal sikre kroppen tilstrekkelig næring. Det er fullt mulig for stomi- og reservoaropererte å få dette til ved å sette sammen et kosthold som er tilpasset den enkeltes behov, og som dekker behovet for alle næringsstoffer. Hvis det er utfordrende å dekke næringsbehovet gjennom et vanlig kosthold, kan man bruke næringstilskudd. Det er oftest snakk om rene energitilskudd i form av fett eller karbohydrat. Det finnes også næringsdrikker som er komplette med hensyn til alle næringsstoffer.

Generelle kostholdsråd

For å kunne tilpasse kostholdet er det viktig å vite mest mulig om sykdommens forløp, og ikke minst om operative inngrep. Be om å få se journalen, og spør legene om det du lurer på. Ta kontakt med en ernæringsfysiolog dersom du har noen spørsmål.

I utgangspunktet er det ingen begrensninger i forhold til hva du kan spise. De fleste erfarer at konsistens og mengde på det som kommer ut av stomiposen varierer med hva man spiser og drikker. Det samme gjelder lukt og gassdannelse. Derfor er det viktig å kartlegge hva som fungerer for deg individuelt.

Det finnes noen gode, generelle råd:

  • Spis allsidig og regelmessig, lite og ofte. Fire til seks måltider per dag. Dette kan være gunstig for å hindre utviklingen av gass.
  • Tygg maten godt med lukket munn for å unngå svelging av luft.
  • Salt maten ekstra. Når tykktarmen er borte, taper du mye salt og væske.
  • Drikk mye, minst to liter daglig, helst mellom måltidene. Ileostomiopererte må være ekstra oppmerksomme på væskebalansen i kroppen, og bør drikke mer enn to liter væske om dagen i perioder med ekstra tynt innhold i posen.
  • Vær forsiktig med gassdannende matvarer som kål, løk, bønner og erter. Sterkt krydret mat, kunstige søtningsstoffer som slutter på –ol (sorbitol, xylitol etc.), tyggegummi og kullsyre kan også gi luftplager.
  • Yoghurt, karve, nesle og fennikelte kan ha gunstig effekt. Forvell grønnsaker som brokkoli og blomkål før koking.
  • Hvordan man reagerer på ulike matvarer er individuelt, så prøv deg frem.

Drikke
Drikk gjerne halvblandet, doven Farris og eplenektar, buljong, GEM (Nycomed) pulver til fremstilling av salt-/sukkerløsning (fås på apotek), te med sukker og salt (2-3 spiseskjeer sukker og ca. 1 teskje salt per liter vann/te), ris eller byggrynsavkok tilsatt litt saft og salt, samt ulike næringsdrikker og kosttillegg ved behov.

Matvarer som kan gi tynnere tarm-/stomiinnhold
Rå frukt og grønnsaker, søte matvarer i store mengder, fet mat, melk, appelsinjuice, kakao, alkohol og kunstige søtningsstoffer.

Matvarer som kan gi fastere tarm-/stomiinnhold
Modne bananer, blåbær, pasta og polert ris, kokte poteter, gulrotmos og eplemos.

Matvarer som kan gi vond lukt
Fisk, reker/skalldyr, egg, skarpe oster, løk og sterkt krydret mat.

Matvarer som kan motvirke vond lukt
Kruspersille, helst rett etter måltidet

Matvarer som kan gi mageknip og stopp i tarmen/stomien
Frukthinner og sitrusfrukter, fruktskall og kjerner, tørket frukt, grønnsaksskall som mais, erter og tomat, trevlete grønnsaker som asparges, revet hodekål, ananas og rabarbra, stekt eller hermetisk sopp, hele nøtter og mandler, kokos og popkorn og grovt brød med hele korn i.

Ernæringsråd tilpasset ulike stomityper

Ileostomi

De aller fleste næringsstoffene suges opp i tynntarmen. Derfor kan det være problematisk når store deler av tynntarmen er fjernet. Tynntarmens anatomi og funksjon kan deles opp i tre deler. Øverste del absorberer elektrolytter og mineraler som klor, magnesium, jern og kalsium. I den andre delen er det karbohydrater og vannløselige vitaminer som tas opp. Ileum er den nederste delen av tynntarmen der fett, proteiner og fettløselige vitaminer blir absorbert sammen med gallesalter og vitamin B12. Det er også denne delen som er best tilpasningsdyktig.

Dersom øvre deler av tynntarmen fjernes, kan ileum kompensere ved å overta funksjoner derfra. Men det er også en grense for mye av tarmen som må være intakt for å sikre næringsopptaket. Minimum tarmlengde som kreves for tilstrekkelig næringsopptak er 50-70 cm ved intakt tykktarm, og 100-150 cm hvis tykktarmen er fjernet.

Det er hvis den nedre delen av ileum blir fjernet at de alvorligste ernæringsmanglene oppstår. Her absorberes gallesalter som er nødvendige for fordøyelse og opptak av fett, samt vitamin B12. Mangel på gallesalter gir dårlig opptak av fett, noe som igjen går utover opptaket av viktige fettløselige vitaminer (A, D, E, K). Fettet som ikke tas opp i tarmen drar også med seg mineraler ut i avføringen. Dersom mer enn 50 cm av nedre ileum blir fjernet, er det nødvendig å gjøre tilpasninger med kostholdet, for eksempel redusere fettinnholdet. En blodprøve kan avsløre mangel på B12. Det er enkelt å kompensere for mangelen ved hjelp av injeksjoner.

Et annet sentralt spørsmål er om klaffen mellom tynntarm og tykktarm er intakt. Den fungerer som en brems for passasjen av tarminnholdet og sikrer bedre opptak av næringsstoffer. Uten denne klaffen kan man få diaré og malabsorpsjon.

Ileostomiopererte har størst risiko for blokkeringer, tarmslyng og dehydrering. Hvis du mistenker en blokkering kreves det rask behandling og ofte et besøk på legevakten. Mange med ileostomi kan ofte spise for lite frukt og grønnsaker, men det kan gå utover kvaliteten på kostholdet. Frukt og grønnsaker skal være en del kostholdet selv om man skal være forsiktig med noen typer. Det er viktig at grønnsakene deles opp i små og korte biter på tvers av fibrene og at epler skrelles, for å hindre forstoppelse i tarmsystemet.

Colostomi

Tykktarmens oppgave er først og fremst å suge opp væske og være oppsamlingssted for avføringen.

Når man har colostomi bør man drikke mye for å unngå forstoppelse. Spis ofte og unngå store måltider. Grovt brød og kornblandinger anbefales til frokost og kveldsmat. Ellers bør man spise næringsrik og allsidig mat. Man bør unngå å spise frukthinnen i appelsiner og klementiner på grunn av fare for stopp i tarmen.

Råd for treg mage
- Spis grovt brød, frukt som plommer, svisker og fiken.
- Rikelig med drikke
- Reseptfrie avføringsmidler, som Lactulose sammen med vann.

Urostomi

Urostomiopererte kan få problemer med vond lukt etter en tid i oppsamlingsposen. Matvarer påvirker ikke lukten i noen betydelig grad, bortsett fra asparges som gir sterkere lukt. Men surhetsgraden kan ha mye å si. Sur urin lukter mindre enn basisk.

Det kan være en fordel å spise mat som inneholder rikelig med C-vitamin, juice etc. Høy surhetsgrad motvirker også urinveisinfeksjoner.

Ressurser

Nedlastbar veileder "Eating With An Ostomy"
United Ostomy Associations of America, en non-profit organisasjon for stomiopererte i USA. De har utgitt en nedlastbar veileder "Eating With An Ostomy" som kan kan hjelpe deg i denne prosessen og gjøre det enklere for deg å oppdage hva som fungerer og ikke. Veilederen er på 75 sider, og går nøye gjennom alle stadiene etter en operasjon og veileder deg innenfor din egen operasjonstype. Veilederen finnes for øyeblikket bare på engelsk.

Veilederen er et supplement og ikke en erstatning for medisinskfaglige råd fra helsepersonell.
Trykk her for å laste ned veilederen

Koke- og inspirasjonsbok
Tilrettelagt koke- og inspirasjonsbok for deg som er nyoperert og lurer på hva du kan spise. Kokeboken er produsert av kirurg- og urologiklinikken på Danderyds Sjukhus i Sverige.

Trykk her for å bestille den på svensk eller engelsk