Tekst: Evelyn Grøttveit - Pasient- og brukerombudet
Retten til å velge behandlingsted gjelder fortsatt, selv om ordningen med fritt behandlingsvalg ble avviklet fra 01.01.23. Pasienter har ikke mindre rettigheter nå sammenlignet med tidligere, men noen private institusjoner har mistet avtalen sin med HELFO, slik at det offentlige ikke lenger dekker utgiftene til behandling ved disse stedene.
Hvorfor velge?
Retten til å velge behandlingssted skal hjelpe befolkningen med likeverdig tilgang på tjenester av god kvalitet, uavhengig av bosted og økonomisk status. Fordi det varierer hvilke helsetjenester som tilbys hvor, og når, ønsker ofte pasienter og brukere å bruke retten til å velge hvor de skal behandles. Noen ønsker å få behandling raskere enn de kan få ved sitt lokale sykehus, mens andre ønsker å bli værende ved sykehuset der de allerede er i behandling, og derfor unngå overflytting til et annet sykehus midt i forløpet.
Feiltolkes
Vi i Pasient- og brukerombudet opplever en pågående misforståelse om at pasienter ikke kan benytte seg av muligheten til å velge hvor de ønsker behandling.
Helt siden forslaget om å endre på lovbestemmelsene om fritt behandlingsvalg så dagens lys våren 2022, har Pasient- og brukerombudet erfart at dette tolkes feil, både av pasienter, brukere, pårørende, ansatte i helse- og omsorgstjenestene og media.
Ytterste konsekvens av at uriktig eller unyansert informasjon om temaet ser ut til å bli spredt blant befolkningen, blir at pasienter ikke får ivaretatt retten til å velge behandlingssted.
Kan fremdeles velge
Kort forklart betyr det at når offentlig helse- og omsorgstjeneste ikke har nok plass selv eller mangler tilbud hos seg, kan de lage avtale om å kjøpe tjenesten fra private. Alle pasienter som har fått rett til behandling i spesialisthelsetjenesten har derfor fremdeles mulighet til å velge mellom ulike offentlige tilbud/sykehus i hele landet, og private tilbud som har avtale med et regionalt helseforetak.
Står i loven
Rett til fritt å velge behandlingsted er sikret i pasient- og brukerrettighetsloven og spesialisthelsetjenesteloven. Retten gjelder alle deler av behandlingsforløpet. Det betyr for eksempel at utredning av pasientens helsetilstand kan skje en plass, og behandlingen ved en annen. Du kan også velge å bytte behandlingssted etter at behandlingen er påbegynt ett sted.
I øyeblikkelig-hjelp-situasjoner har du derimot ikke rett til å velge, da er det viktigst å sikre nødvendig helsehjelp raskt. Men så snart øyeblikkelig-hjelp-situasjonen er over, har du rett til å velge behandlingssted på vanlig måte, og kan velge et annet behandlingssted.
Hvordan velger du behandlingssted?
Hvis du har fått en henvisning til behandling eller utredning i spesialisthelsetjenesten har du rett til å velge hvor denne behandlingen skal gjennomføres. Det er i utgangspunktet fastlegen som henviser pasienter til spesialisthelsetjenesten, og du kan be fastlegen henvise til et bestemt sted. Men det er viktig å merke seg at fastlegen må mene at det er medisinsk grunnlag for henvisning, før du eventuelt ber om å bli henvist til et konkret sted.
På helsenorge.no Velg behandlingssted - Helsenorge kan du enkelt se hvilke behandlingssteder som tilbyr behandlingen du er henvist til. Her kan du også lett velge selv hvor du ønsker behandling. Du kan også ringe en av deres pasientrådgivere på telefon 24240500.
Hva kan du gjøre hvis det kommer avslag fra behandlingsstedet du ønsket behanding?
Selv ved rett til å velge behandlingssted kan behandlingsstedet likevel avslå henvisningen. Det blir ofte begrunnet med økonomiske hensyn eller at behandlingstedet må prioritere pasienter innenfor eget helseforetak.
Får du avslag, kan du klage på avslaget direkte til behandlingsstedet innenfor klagefristen. Hvis behandlingsstedet opprettholder avslaget etter klagen din, skal de sende klagen videre til Statsforvalteren. Vi i Pasient- og brukerombudet er kjent med at det ikke alltid skjer automatisk, slik det egentlig skal. Derfor anbefaler vi å ta kontakt med behandlingsstedet selv, og be de sende klagen videre eller at du sender den selv.
Pasient- og brukerombudet mener retten til valg av behandlingssted må kommuniseres enda tydeligere enn i dag. I tillegg er det ikke lov å begrunne avslag på lovfestede pasient- og brukerrettigheter med dårlig økonomi. Om tilbudet ikke finnes, eller det ikke er tilstrekkelig kapasitet i noen deler av landet, skal du få behandling på en annen kant av landet. Det er ikke hvor du har din folkeregistrerte adresse som skal styre om eller hvilken helsehjelp du får.