Gå til hovedinnhold

Seksualitet og samliv

Kjærestepar
Kjærestepar
Seksualitet har stor betydning for velvære, nye relasjoner og eksisterende forhold. Men hva skjer når det ikke lenger fungerer som tidligere?

Sex og samliv er et sentralt område for alle. Seksualitetens rolle innebærer å styrke parforhold, skape følelsesmessig intimitet med partneren og er en form for rekreasjon.

Sykdom og behandling kan påvirke seksualdriften og evnen til å ha sex. Ved en operasjon i bekkenet er det risiko for skader på autonome nervetråder. Det er størst risiko ved større svulster, men også ved kirurgisk behandling av kronisk inflammatorisk sykdom er det risiko for nerveskader. Det typiske er at det kan gå flere måneder etter en operasjon før man vet hvordan man vil fungere igjen når det gjelder funksjon i underlivet, spesielt ved nerveskade. Dette kan være en ekstra påkjenning under og etter helbredelsestiden, rett og slett fordi man ikke vet noe sikkert.

De vanligste seksuelle problemene uavhengig av funksjonsnedsettelse er ereksjonsproblemer hos menn og lubrikasjonsproblemer hos kvinner.

Utfordringer hos menn

Både sykdommer og behandling kan påvirke den seksuelle funksjonen hos menn. De fysiske, seksuelle problemene er som oftest relatert til sykdom eller skade. Menn kan oppleve problemer med ereksjon, lyst, utløsning eller orgasme, og de kan oppleve smerte under seksuell aktivitet.

Retrograd ejakulasjon

Hvis man som mann har blitt operert i bekkenet og har fått en nerveskade, kan man oppleve å få såkalt tørre orgasmer, retrograd ejakulasjon. I stedet for at sædvesken går ut av urinrøret, går væsken opp i urinblæren. Dette kan innebære et fertilitetsproblem, men ellers fungerer man seksuelt. Retrograd ejakulasjon er ikke en typisk konsekvens av operasjoner i bekkenet, men kan forekomme.

Ereksjonssvikt

Det som er vanligere er at man kan få reisningssvikt fordi en ereksjon er avhengig av et fungerende sirkulatorisk system og nervesystem, sammen med nervene i lokalområdet.

Seksuell legning

Hos homofile menn som har penetrativ sex vil det å operere vekk endetarmen gjøre at de mister en seksuell funksjon. Dette er viktig for helsepersonell å vite da dette kan bli en ekstra belastning. Det å våkne opp uten endetarm uten å ha fått beskjed, må jo være ekstra vanskelig.

Utfordringer hos kvinner

Hos kvinner kan man av og til se nedsatt lubrikasjon, at den fuktigheten som oppstår i skjeden naturlig ikke inntreffer. Dette er avhengig av den enkelte operasjon man går gjennom.

Samleiesmerter

Noen kvinner opplever samleiesmerter etter operasjon. Spesielt hvis man må operere vekk endetarmen. Da får man en anatomisk endring i bekkenet som kan medføre at skjeden tipper bakover fordi det oppstår et tomrom i buken der tarmen skulle ha vært. Dette kan gjøre vondt ved samleie.

Tørre slimhinner

Mindre radikalt er at slimhinnene kan bli tynne og tørre hvis kvinnen har fått behandling som har gått utover eggstokkene og produksjonen av østrogen, som for eksempel strålebehandling. For noen, hvis de har fått omfattende nerveskade, kan man også se at kvinnen kan få endret orgasmefølelse og orgasmeevne.

Selvbilde

Hvis man fra før man ble operert har et negativt kroppsbilde, og allerede er nokså kritisk til at kroppen sin ikke samsvarer med den dagens idealkropp, vil en stomi eller en annen kroppslig endring kunne gi opphav til større utfordringer med selvbildet, særlig hvis kroppsbildet er en stor del av selvbildet. Hvis man har slitt med et dårlig selvbilde fra før, kan en fysisk endring bli en tilleggsbelastning. Om man har det forholdsvis greit med seg selv og har klart å involvere partneren sin i det man har vært gjennom, er man to om å gi hverandre tid til å venne seg til situasjonen, og man kan bruke tid på å prate om følelser og bekymringer sammen.

Veiledning rundt seksualitet

Utfordringer rundt seksualitet og samliv etter operasjoner kan medføre en opplevelse av redusert livskvalitet. Ofte kan disse utfordringene begrense opplevelsen av å ha et fullverdig liv. Opplever du utfordringer rundt seksualitet og samliv anbefaler vi å ta det opp med helsepersonell som sexolog, stomisykepleier eller fastlege.